Tässäpä lyhyt opas näyttävään uraan digialalla

December 14, 2016 by Tuija Riekkinen

This guest blog is a part of our Christmas season blog series

Oletko valmis pikakiitoon digiurallasi? Tässä ohjeet, joilla luot nopeasti menestyksekkäältä näyttävän uran likipitäen missä tahansa isossa yrityksessä.

Valitse ensimmäiseksi digitaalisuuden osaamisen laajasta kirjosta omasi. Mielellään sellainen, jonka tulosten toteutuminen on erittäin riippuvainen muiden organisaatioiden toiminnasta. Älä anna sen kuitenkaan häiritä, vaan paaluta mielessäsi tarkasti se osa-alue, missä voit tehdä jotain näkyvää ja wow wow wow:ta tekemättä kuitenkaan väistämättä hidasta organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä.

Varmista, että mittaristo, jolla suoritustasi mitataan, linjataan myös tähän oman siilon sisällä tapahtuvaa puuhasteluun. Jos haluat kuitenkin vaikuttaa yli organisaatiorajojen, niin varmista, että ns. ATK-osastolla ketterien menetelmien jalkautus on toimintamallien päivityksen sijasta olemassa olevien toimintamallien termien freesausta. Paina myös mieleesi termi “global delivery” ja kampanjoi sen implementoinnin puolesta väsymättä. Näin ei ole pelkoa, että jos esimerkiksi itse puuhastelet suunnitteluosastolla, että jotain konkreettista pitäisi joskus toimittaakin.

#Jos meinaat jäädä kiinni, voit aina syyttää muita. Huokaile.

Tää digitaalisuus on niin vaikeaa, kun se menee horisontaalisesti läpi koko organisaation. Lopuksi voit aina syyttää ATK-osastoa. Kyllä niitä bluescreenejä on johtoryhmänkin koneille tullut. Kyllä he ymmärtävät, että ATK-osasto ei osaa mitään. Näin toimimalla voit oikeasti saada jotain isoa ja näyttävää aikaiseksi. Se, että saatko koskaan oikeasti toimitettua mitään, onkin sitten toinen juttu.

Tykkään itse pohtia elämän valintoja miettimällä, että kuka nauraa matkalla pankkiin. Nauraako se, joka ottaa ison asuntolainan. Iso riski mutta oma sauna. Vai se, joka ottaa maltillisen lainan ja pienen riskin. Saunaa ei ole, mutta stressiäkin on vähemmän, kun (mahdollinen) henkilökohtainen konkurssi ei kangastele horisontissa.

Viime aikoina olen pohtinut, että kumpi digijohtaja nauraa matkalla pankkiin; se joka pukee ylleen silmälappusuitset ja keskittyy digitaalisuudessa omaan pesäänsä vai se, joka väsymättä moukaroi alas organisaatiosiiloja ja haluaa saavuttaa jotain aikuisten oikeasti. Jälkimmäiselle palaveri, jossa eri putiikkien osaajat kohtaavat, voi olla läpimurto ja valtava saavutus. Pieni askel digitaalisuudessa, mutta suuri askel organisaatiossa. Kuka sellaista jaksaa?

Kuitenkin todellisia yrityksen kilpailukykyyn vaikuttavia digitaalisia ratkaisuja voidaan rakentaa vain rikkomalla organisaatiorajoja ja sen myötä totuttuja toimintamalleja. Isoissa taloissa ketterä suunnittelu, jossa huomioidaan kaikki digitaalisen konseptin osa-alueet, saattaa tyssähtää siihen, että naapurisiilosta jyrähdetään, että meidän resurssit tarttee projektikoodin, mille raportoida tunnit. Kenen vastuulla on, että tämäntyyppiset esteet poistuvat kehityksen tieltä?

Vastuunottajia on harvassa, koska työ on rankkaa sekä usein epäkiitollista. Digijohtajan työ on mitä suuremmassa määrin muutosjohtamista. Usein sekä ylös- että alaspäin. Matka pankkiin voi olla pitkä ja ihan koko ajan ei naurata ja saavutuksetkin ovat ulkopuolisten silmin pieniä. Todellinen digijohtaja kuitenkin luottaa siihen, että kun pieniä muutoksenjyviä jaksaa kylvää tarpeeksi, alkaa organisaatiossa versoa uusi tekemisen kulttuuri.

Nimittäin se digitalisaatio.

Tuija Riekkinen

Tuija Riekkinen on Senior Consultant yrityksessä Talent Base Oy. Hän on digitaalisen palvelumuotoilun ja sisältöstrategian ammattilainen, strategi ja suunnittelija sekä tuotekehityksen vetäjä. Vapaa-aikaansa hän viettää usein suomenhevosensa Taavin selässä.

More blog posts

October 16, 2017 by Pertti Jalasvirta

How to avoid digitalization disaster in your school

August 24, 2017 by Topi Litmanen

Analytics in the changing landscape of learning

July 25, 2017 by Tuomo and Riikka Meretniemi

Personalized Learning In A Sailboat – Amazing Results

Load more