Missä on ilo oppimisessa ilman yhteisöä? Ja vaikka yhteisön rakentaminen saattaa vaikuttaa helpommalta perinteisissä kasvokkain tapahtuvissa oppimisympäristöissä, se voidaan yhtä helposti saavuttaa myös verkko-opiskeluympäristöissä. Itse asiassa jotkut katsovat, että verkko-opiskeluympäristöjen yhteisöt voivat olla jopa vahvempia ja osallistavampia.
Tässä on ajatus käytännöistä, joita voit noudattaa luodaksesi oman online-oppimisyhteisösi.
Yhteisö: ‘Näkymätön’ elementti online-oppimisessa
Verkko-opiskelu voi olla uskomattoman kätevää. Mutta ajoittain se voi aiheuttaa muutamia haasteita, joihin kouluttajien ja kurssien luojien on löydettävä tehokkaita ratkaisuja. Onnistuneen oppimiskokemuksen tulee loppujen lopuksi olla sujuva oppimiskokemus.
Monet näistä haasteista liittyvät enemmän ‘näkyviin’ elementteihin verkko-opiskelussa. Nämä elementit – kuten sisältö, formaatti, ohjeet ja tehokas seuranta – päätyvät väistämättä ottamaan ensisijaisemman roolin oppimiskokemusten suunnittelussa.
Mutta yhtä tärkeää on kiinnittää huomiota oppimiskokemuksen ‘näkymättömiin’ elementteihin. Ja vaikka käytämme termiä ‘näkymätön’, totuus on, että perinteisessä luokkahuoneessa tai koulutusympäristössä nämä elementit ovat ilmiselviä kouluttajille. Nämä ovat ne elementit, jotka ovat jokaisen oppimiskokemuksen ytimessä – osallistuminen, sitoutuminen ja tietysti yhteisö.
Kun tuomme nämä elementit online-oppimiskokemukseen, niiden tunnistaminen ja seuraaminen voi usein olla vaikeaa. Se johtuu siitä, että perinteisesti käytämme niiden arvioimiseen ja mittaamiseen indikaattoreita ja tietoja, jotka eivät ole välittömästi näkyvissä.
Suunnittelun huomioon otettavat seikat: Miten rakentaa online-oppimisyhteisö
Mutta tässä on hyviä uutisia: näistä haasteista huolimatta voimme silti käyttää useita strategioita ja suunnittelun huomioon otettavia seikkoja rakentaaksemme, tukemalla ja tehostaaksemme näitä niin sanottuja näkymättömiä elementtejä. Ja vaikka aihe on laaja ja siihen liittyy monia lähestymistapoja, keskitymme tänään yksinomaan yhteisön rakentamiseen online-oppimisympäristössä.
Käsittelemme tapoja, joilla voimme luoda oikeat olosuhteet online-oppimisyhteisön syntymiselle ja askelia, joita voimme ottaa sen tukemiseksi kurssin suunnittelun ja toteutuksen aikana.
Luo suunnitelma ja aikataulu viestinnälle
Mikä on pääasiallinen viestintäkanava online-oppimisyhteisössäsi? Suunnitelma tällaisten kysymysten ratkaisemiseksi tulisi luoda kurssin luomisen ja suunnittelun yhteydessä materiaalien ja kurssirakenteen rinnalla.
On ihanteellista, jos LMS/LXP-toteutuksessasi on chat-toiminto, joka voidaan omistaa kullekin oppijaryhmälle. Mutta jopa ilman sitä vaihtoehdot kuten WhatsApp tai Slack-ryhmät voivat olla myös onnistuneita ja joissain tapauksissa mukavampia tai saavutettavampia oppijoillesi. Muista pitää heidät, heidän kokemuksensa, tietonsa ja resurssinsa mielessäsi tätä päätöstä tehdessäsi.
Lisäksi voit myös aikatauluttaa sarjan live-web-sessioita – joihin oppijoiden odotetaan osallistuvan – jossa kurssin ohjaajat ovat paikalla verkossa keskusteluja ja kysymyksiä varten. Onnistuneiden sessioiden varmistamiseksi varmista, että oppijat ovat tietoisia aikataulusta ja että opettajat/ohjaajat voivat sitoutua olemaan paikalla sovittuina aikoina.
Luo läsnäolon tunne verkko-oppimisyhteisöllesi
Ammattimaisen läsnäolon luominen verkko-oppimisyhteisöissä voi olla ratkaiseva askel. Se ei vain yhdistä oppimisen suunnittelun ja käytännön näkökohtia, vaan toimii myös motivaattorina oppijoille tehdä samoin.
Kun suunnittelemme verkko-oppimiskurssia, sisällytämme yleensä kurssin kuvauksen, jossa kerrotaan oppijoille kurssista sekä ohjeet siitä, mitä odottaa ja miten toimia. Tähän kuuluu myös esittely kurssin opettajasta/ohjaajasta tai heidän poissa ollessaan tietoa organisaatiosta ja sen tehtävästä.
Voimme käyttää samankaltaista strategiaa myös verkko-oppimisyhteisöjen luomiseen. Suunnittelijana voit täyttää profiilin itsestäsi LMS- tai LXP-alustalla. Varmista, että sisällytät kuvan ja tarjoat tietoja kuten kiinnostuksesi ja harrastuksesi, yhteystiedot ja kaiken muun, mikä auttaa oppijoita ymmärtämään, kuka olet ja tutustumaan sinuun hieman enemmän.
Kannusta (tai jopa määrää) oppijoita tekemään samoin kurssin alussa. Tämä on loistava tilaisuus mahdollistaa verkko-oppimisyhteisön rakentaminen, sillä ihmisten on helpompi muodostaa yhteys, kun tiedämme jotain heistä ja voimme yhdistää kasvot nimen taakse. Se on myös loistava tapa oppijoille tulla mukavammaksi alustan kanssa ennen kuin he paneutuvat kurssisisältöön.
Lisäksi, jos alustalla on ryhmäkeskustelu, rohkaise oppijoita esittelemään itsensä, motiivinsa ja tavoitteensa liittyen kurssiin.
Käytä ilmoituksia
Minkä tahansa arvovaltaisen LMS/LXP:n tulisi sisältää ilmoitusominaisuus, varsinkin jos tavoitteena on rakentaa yhteisö verkko-oppimiskokemuksessa. Loppujen lopuksi ilmoitukset ovat ensimmäisiä tai lähes ensimmäisiä asioita, joita oppija näkee kirjautuessaan sisään. Lisäksi niihin liittyy usein lisäominaisuuksia, kuten sähköpostimuistutuksia ja alustalla tapahtuvia ilmoituksia aina uuden ilmoituksen teon yhteydessä.
Harkitse viikoittaisten tai säännöllisesti ajoitettujen ilmoitusten julkaisemista uuden moduulin esittelyyn, aiemman moduulin seurantaan tai tehtävään liittyen. Tämä on erittäin helppo tapahtuma, joka auttaa paitsi luomaan läsnäoloa verkossa, myös avaa mahdollisuuden oppijoille tulla esiin ja ilmaista ajatuksiaan ja mielipiteitään.
Sisällytä yhteisöllistä oppimista
Sisältyykö kurssiisi myös tehtävää, esitystä, projektia tai ongelmanratkaisua? Sen sijaan, että antaisit nämä tehtävät yksittäin, käytä niitä mahdollisuutena vahvistaa verkko-opiskeluyhteisön rakentamista.
Aseta ryhmät tai pyydä oppijoita järjestäytymään työryhmiin. Vaikka tämä ei aina johda todelliseen yhteisölliseen oppimiseen, se johtaa aina yhteistoiminnalliseen oppimiseen ja kommunikointiin. Voit jopa mennä askelen pidemmälle ja luoda ryhmien välisen kommunikaation antamalla oppijoiden antaa yhteistyöllisiä arvioita muiden ryhmien töistä.
Lisäksi, jos LMS/LXP-alustassasi on kommentointityökalu materiaaleille, sitä voidaan käyttää “osallistumispisteiden” saamiseen. Innosta oppijat osallistumaan maksimaalisesti ei vain oppimateriaalin kuluttamiseen, vaan myös ajatustensa, mielipiteidensä ja kysymystensä jakamiseen kontekstuaalisella tavalla. Jos se auttaa, kuvittele se luokkakeskusteluksi tietystä aiheesta, mutta tapahtumassa asynkronisesti verkko-oppimisympäristössä.
Luo mahdollisuuksia asiantuntemuksen ja tiedon jakamiseen
Antamalla oppijoille tunne vaikutusmahdollisuuksista tai kontrollista oppimiskokemukseensa kannustaa heitä kommunikoimaan ja rakentamaan verkko-opiskeluyhteisöjä tiedon ja harjoittelun ympärille.
Kurssin sisällyttäminen tilaan, jossa oppijat voivat tuottaa materiaalia tai jakaa relevantteja materiaaleja, on erinomainen tapa tarjota tällaista vaikutusmahdollisuutta oppijoille. Verkko-oppimisympäristössä yhteisön rakentamisen etuna on, että resursseja voidaan jakaa helpommin ja saavutettavammin kuin perinteisissä ympäristöissä. Jos valitset tämän lähestymistavan, muista kertoa oppijoille, että tällainen tila on olemassa, ja kannusta heitä käyttämään sitä.
Harkitse myös vertaispalautteen käyttämistä tehtävissä ja projekteissa, ja kerro oppijoille, että se kuuluu heidän arviointiinsa. Tämä kannustaa oppijoita osallistumaan ja reflektoimaan omaa työtään sekä muiden töitä, ja välittämään löydöksensä ja mielipiteensä. Vertaisoppiminen on voimakas työkalu sekä parempien oppimistulosten saavuttamiseen että yhteisön rakentamiseen.
Tapaamiset reaaliajassa
Mikäli mahdollista, järjestä joko pakollisia tai vapaaehtoisia live-sessioita ja pyydä ihmisiä pitämään kameroitaan päällä ainakin osan ajasta. Vaikka voimmekin tehdä paljon verkko-opiskeluyhteisön kehittämiseksi asynkronisesti, kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus on arvokas resurssi.
Jos pystyt luomaan aikaa reaaliaikaisille tapaamisille, varmista, että aika kuluu enemmän keskusteluihin kuin luentoihin. Muista: luennot on helppo tallentaa ja niitä voi käydä läpi asynkronisesti. Näiden tapaamisten tarkoituksena on, että oppijat saavat arvoa ajastaan osallistumalla ja keskustelemalla. Tämä on avain verkko-opiskeluyhteisön rakentamiselle, sillä se auttaa luomaan yhteyksiä ja kannustamaan jatkokeskusteluihin oppijoiden välillä.
Lopuksi
Ei välttämättä ole mahdollista sisällyttää jokaista näistä tekniikoista jokaiseen suunnittelemasi kurssin käyttötapaukseen. Mutta muutamienkin näiden strategioiden sisällyttäminen voi auttaa merkittävästi pyrkimyksissäsi rakentaa dynaaminen yhteisö verkko-opiskeluympäristöön.
Muista, että läsnäolon luominen ja mahdollisuuksien maksimointi oppijoiden ohjaamiseksi ja kannustamiseksi vuorovaikutukseen ja viestintään toistensa kanssa johtaa yleensä vahvempiin ja elinvoimaisempiin verkkopohjaisiin oppimisyhteisöihin. Jokaisessa suunnittelun ja kurssin toteutuksen vaiheessa kysy itseltäsi: Onko täällä mitään tapoja vahvistaa viestintää tai yhteisöllisyyden tunnetta? Ja jos on, niin mikä niistä on sovellettavissa eniten oppijoilleni?
Pidä oppijoidesi tarpeet, resurssit ja kyvyt mielessäsi, rohkaise keskustelua ja yhteyksien luomista, ja ajan kuluessa olet luonut kukoistavan verkkopohjaisen oppimisyhteisön.