Johdanto
Olet kuullut sen viisaan koulutusalan neuvon, joka kertoo sinulle, mistä hyvät oppimisohjelmat koostuvat. Se on vuosikymmeniä vanha resepti, johon kuuluu tiukka suunnittelu, yksinomainen keskittyminen liiketoiminnan tavoitteisiin, selkeät tavoitteet oppijoille ja kaikki se hyvä juttu. Mutta sisältyykö siihen ihmiskeskeistä suunnittelua?
Ja kuitenkin, kun itse ohjelma alkaa, kaikki mitä näet, ovat haukotukset, väsymys ja lasittuneet silmät. Pahimmassa tapauksessa huomaat joukon oppijoita, jotka ovat lukeneet paljon, vastanneet paljon kysymyksiin, mutta eivät ole saaneet mitään konkreettista mukaansa sovellettavaksi todelliseen elämänkontekstiin.
Joten mitä tapahtui? Mikä meni vikaan?
No, ensinnäkin, et ole yksin. Monet organisaatiot rakentavat oppimisohjelmansa ja tuotteensa tämän reseptin pohjalta, joka jatkuvasti tuottaa sitoutumattomia ja motivoitumattomia oppijoita laidasta laitaan.
Mutta totuus on, että tämä klassinen resepti on aina jättänyt puuttumaan yhden olennaisen ainesosan – ne ihmiset, joille oppimisohjelmaa valmistetaan! Jossain kaikkien niiden puheiden liiketoimintatavoitteista, tuloksista ja ammattisanastosta keskellä, oppimisohjelmamme ovat menettäneet näkökulman oppijaan ja siihen, mikä saa heidät innostumaan.
Täällä Clanedilla kuitenkin teemme asiat hieman eri tavalla. Oppimisohjelmamme resepteihin sisältyy salainen ainesosa nimeltä ihmiskeskeinen suunnittelu, ja se toimittaa juuri sen mitä lupaakin. Tuotekehityksen muoto, joka keskittyy ihmisiin oppijoina ja saa arvonsa suoraan oivalluksista ihmisen luonteesta.
Mutta emme ole ainoat tämän salaisen ainesosan ystävät. Siksi istuimme alas juttelemaan April Reissmannin kanssa, toisen ihmiskeskeisen suunnittelun ystävän ja ohjelmiston suunnittelijan, kanssa tästä jännittävästä lähestymistavasta oppimiseen ja sen monista eduista.
Kuka on April Reissmann?
Tervehdi April Reissmannia, oppimisen ja kehittämisen ihmiskeskeistä ohjelmistosuunnittelijaa. “Siinä kaikki sanani oikeassa järjestyksessä”, hän nauraa.
April uskoo auttavansa ihmisiä työskentelemään paremmin, jotta he voivat elää paremmin. Olipa kyse tietyn taitojoukon kehittämisestä tai uuden työkalun oppimisesta, hän on asiantuntija ohjelmien suunnittelussa, jotka ovat oppijakeskeisiä ja räätälöityjä vastaamaan tiettyjä tarpeita. Hän on kehittänyt erilaisia oppimisohjelmia asiakkaille ja työnantajille ympäri maailmaa, mukaan lukien Opal, KinderCare Education, R2 Group ja 4G Clinical.
Hänen työfilosofiansa, hänen omien sanojensa mukaan, on: “Useimmat meistä ovat allekirjoittaneet ajatuksen meidän on tehtävä työtä toimeentulon eteen. Joten ajatukseni on, miksi emme tekisi siitä hieman nautittavampaa, hieman hauskempaa ja hieman rennompaa”.
Ja monin tavoin juuri se filosofia tiivistää ihmiskeskeisen suunnittelun ytimen.
Joten mitä ihmiskeskeinen suunnittelu tarkalleen ottaen on?
Ihmiskeskeinen suunnittelu on käytännössä luovaa ongelmanratkaisua. Se asettaa ne ihmiset, joille suunnittelemme – joista suurin osa on ihmisiä! – tarkoituksella etualalle. Ennen ratkaisujen keksimistä ongelmaan ihmiskeskeinen suunnittelija esittää kaksi olennaista kysymystä:
- Minkä tyyppistä ongelmaa yritämme ratkaista?
- Kuinka voimme täyttää niiden ihmisten tarpeet ja kyvyt, joille ratkaisemme tätä ongelmaa?
Oppimiskokemuksen suunnittelijoille ihmiskeskeiset suunnitteluperiaatteet voivat olla avain eroon tylsistyneestä oppilasryhmästä ja innostuneista oppijoista.
“Perinteisesti, kun ratkaisemme oppimisohjelmiin liittyviä ongelmia, keskitymme yleensä lopputulokseen. Käytämme asiantuntemusta, otamme aiheen asiantuntijoita tehtävään, asetamme oppimistavoitteet ja luomme sitten standardin ‘kurssin kysymyksillä’ – tehty. Mutta ihmiskeskeisessä suunnittelussa aloitamme kysymällä itseltämme, missä ongelma piilee ja miksi.”
Tässä kohtaa oppimiskokemuksen suunnittelija voi todella keskittyä ongelmaan, kaivautua syvemmälle ja määritellä sen tavalla, joka selventää kaiken ‘miksi’. Miksi oppijat eivät ole sitoutuneita? Miksi tämä tiedon esittämisen tapa ei toimi heille? Miksi ihmeessä meidän pitää saada oppijat lukemaan niin paljon tekstiä?
Erityisesti tuo viimeinen kysymys edustaa toista erittäin tärkeää elementtiä ihmiskeskeisessä suunnittelussa: empatiaa. Kuten April selittää, “ihmiskeskeinen suunnittelija ratkaisee ongelmia menemällä läpi ja varmistamalla, että oppimateriaali ja -kokemus vastaavat oppijaa siinä, missä he ovat ja mikä on heille järkevää”.
Ihmiskeskeisen suunnittelun ytimessä ovat uteliaisuus ja syvä ymmärrys oppijasta, heidän oppimistyyleistään, motivaatioistaan ja haasteistaan. Ja se johtuu siitä, että sillä ei ole kiinnostusta suunnitella suunnittelijoille tai tutkijoille – ainoastaan oppimiskokemuksen toisessa päässä oleville ihmisille.
Mitä ihmeellistä ihmiskeskeinen suunnittelu voi tehdä oppimisohjelmille, mitä perinteiset menetelmämme eivät pysty? Ennen kuin sukellamme siihen, katsotaanpa niitä monia tapoja, joilla ihmiskeskeinen suunnittelulähestymistapa tekee oppimisesta paljon, ja tarkoitamme PALJON jännittävämpää.
Hauskuuden tuominen oppimiskokemuksen suunnitteluun – Ei, ihan totta!
Kun joku vastaa “hauskaa” oppimisohjelman vaatimukseen, todennäköisesti he ovat sarkastisia. Mutta ihmiskeskeisessä suunnittelussa sinulla on lupa ottaa hauskuuden käsite ja sovellettavuus erittäin vakavasti.
Hauskuutta pidetään usein kevytmielisyyden merkkinä ja oppimisen kontekstissa häiriönä. Mutta ihmisen oppimiseen liittyvä tutkimus on osoittanut, että positiivisilla tunteilla kuten hauskalla, nautinnolla ja jännityksellä on suora yhteys aikuisten oppimisen onnistumiseen ja ne edistävät kompetenssin tunnetta, oppijan autonomiaa ja tavoitteiden saavuttamista.
“Kun ohjaan koulutuksia, saan usein kommentteja kuten ‘tämä oli todella hauskaa’ tai ‘en ole koskaan nauranut näin paljon koulutuksen aikana’, sanoo April. ‘Mutta totuus on, että jos koulutan tylsää koulutustilaisuutta, olen itsekin tylsistynyt’.”
“Kaikki perustuu ihmisten väliseen vuorovaikutukseen”. Ihmiskeskeinen oppimiskokemuksen suunnittelu tunnustaa prosessiin osallistuvat kaksi ihmistä – oppimisen suunnittelijan ja oppijan – ja yhdistää heidät toisiinsa empatian ja huomioon ottamisen avulla. Se kannustaa suunnittelijoita ja fasilitaattoreita luomaan oppimiskokemuksen, joka perustuu inhimillisiin yhtäläisyyksiin. Luonnollisena tuloksena on oppimisohjelma, joka on oppijaystävällinen ja suunniteltu ei vain opettamaan, vaan myös viihdyttämään ja sitouttamaan oppija uusilla tavoilla.
Tämä voi ilmetä elävinä oppimateriaaleina, pelillistettyinä elementteinä, rentoina ja keskustelullisina koulutustilaisuuksina, roolileikkeinä tai monimediaisina esitysvaihtoehtoina (pitkien tekstikatkelmien sijaan, joita kukaan ei halua käydä läpi!).
‘Hauskuus’ ei ole harhautus, se on perustavanlaatuinen inhimillinen arvo. Se voi innostaa oppijoita ja kannustaa heitä antamaan parhaansa ympäristössä, joka ei pyri uuvuttamaan heitä. Kuten April sanoo: ‘Päivän päätteeksi me olemme aikuisia täällä, me teemme säännöt. Koulutuksen ei tarvitse olla tylsää. Opetuksen ei tarvitse olla tylsää’.”
Tarinankerronta ja yhteys muihin ihmisiin
Ihmiskeskeinen suunnittelu tutkii myös oppimisen tunne- ja sosiaalista potentiaalia syvällisesti.
Tiedätkö sen tavan, jolla ihmiset avartavat silmiään ja kuuntelevat tarkkaavaisesti, kun he kuulevat hyvän tarinan? Se on tunteiden voima tarinankerronnassa, ja se on voima, jonka ihmiskeskeinen suunnittelu tunnistaa hyvin.
“Tarinankerronta on yksi vanhimmista viestinnän muodoista ja tehokas tapa tuoda inhimillisyys mukaan oppimiseen ja kehittämiseen. Kun oppimisohjelma sisältää tarinan, jossa kerronta liittyy oppimateriaaliin ja joka kerrotaan hahmon näkökulmasta, oppija pystyy heti tunnistamaan itsensä ja seuraamaan mukana.”
Tämä tarve yhdistyä ihmisiin ja inhimillisiin kokemuksiin on myös syy siihen, miksi oppimisohjelmat hyötyvät sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Ihmiskeskeisen suunnittelun näkökulmasta sosiaalinen vuorovaikutus ja palautteen antaminen ovat olennainen osa oppimiskokemusta.
“Kun kuulin Clanedista ja sen sosiaalisesta näkökulmasta, se on ehdoton esimerkki siitä, miten pystymme ottamaan huomioon tutkimuksen siitä, miten ihmiset vuorovaikuttavat ja oppivat, ja soveltamaan sitä koulutusalan kontekstiin”, sanoo April. “Olemme sosiaalisia olentoja, ja tämä on loistava tapa hyödyntää meidän lajillemme ominaista ainutlaatuista piirrettä oppimisessa”.
Mutta asiat muuttuvat vielä paremmiksi: sosiaalisten ominaisuuksien integroiminen oppimisohjelmiisi voi myös auttaa oppijoitasi oppimaan tehokkaammin. Vuorovaikutuksessa muiden kanssa oppijat altistuvat erilaisille näkökulmille samasta oppimateriaalista. Tuloksena heidän tietopohjansa laajenee.
“Ei ole kahta samanlaista muistiinpanojen joukkoa. Ihmiset käsittelevät saman tiedon eri tavoin. Siksi muistiinpanojen ideana on napata kiinni siitä, mikä resonoi sinussa ja miten se tuntuu järkevältä juuri sinulle. Sitten, kun vaihdat muistiinpanoja, pystyt näkemään, miten olette kaikki tulkinneet sen eri tavalla, antaen sinulle mahdollisuuden oppia eri tavalla”, April selittää.
Voivatko tiede ja ihmiskeskeinen suunnittelu tulla toimeen keskenään?
Tähän mennessä olet saanut kiinni ajatuksestamme: houkuttelevan oppimiskokemuksen suunnittelussa ihmisen sisäisen maailman ymmärtäminen on tärkeää. Tunteet, sosiaaliset vuorovaikutukset, mieliala ja kaikki se lämminhenkinen ovat paljon olennaisempia oppimisprosessille kuin saattaisimme kuvitella.
Mutta saatat myös ihmetellä: jättääkö ihmiskeskeinen suunnittelu tilaa kylmälle, kovalle datalle?
Jos kysyt Aprililta, vastaus on innostunut kyllä. Kuten hän selittää, “Tieto oppimisessa on ratkaisevan tärkeää, koska se usein laukaisee ensimmäisen varoitusmerkin ja antaa vihjeen ongelmasta. Se tarjoaa myös tärkeitä oivalluksia ongelmaan liittyvistä tekijöistä – mikä puuttuu, mikä ei toimi. Siinä kohtaa astuvat esiin ihmiset. Tuot sitten mukaan todellisia ihmisiä kertomaan heidän omista kokemuksistaan, jakamaan huoliaan ja antamaan suosituksia.”
Ja olemme samaa mieltä! Data voi olla oppimiskokemuksen kaaoksessa järjestys. Kun suunnitellaan ja hienosäädetään oppimisohjelmia, oikea joukko oppimisanalyyseja taitotasojen, sitoutumisen tasojen ja oppimistulosten osalta voi tehdä kaiken eron.
Analytiikka voi myös auttaa mittaamaan oppimisohjelmiesi tehokkuutta. Jos olet kamppaillut todistaaksesi L&D-ohjelmiesi arvon, data voi olla ehdottomasti paras ystäväsi. Se voi näyttää selkeinä numeroina, miten L&D-ohjelmasi auttavat yrityksen suorituskykyä ja liiketoiminnallisia tavoitteita. Tulokset ovat liian hyviä ohittaa. Jopa 40 prosenttia niistä organisaatioista, jotka mittaavat L&D-ohjelmiensa ja aloitteidensa menestystä, sanovat suoriutuvansa kilpailijoitaan paremmin.
Mitä ihmiskeskeisen suunnittelun erottaa?
Kuten luvattu, on aika esittää iso kysymys: mitä hyötyä ihmiskeskeisestä suunnittelusta on oppimiskokemukselle verrattuna perinteiseen suunnittelulähestymistapaan?
Kaikki loppujen lopuksi kiteytyy tähän: verrattuna tavanomaiseen oppimissuunnitteluun, ihmiskeskeinen suunnittelu on erinomaista, koska se tunnustaa, ettei tiedä kaikkea. Ja juuri siksi se osaa esittää oikeat kysymykset oikeilta ihmisiltä.
Kuten April selittää: “Ihmiskeskeinen suunnittelu tarkoittaa todellisten ihmisten tavoittamista ja heiltä suoraan kuulemista. Tämä on avainasia, koska se vaihtelee yrityksestä toiseen eikä aina välity kulttuurien, ihmisten ja heidän tarpeidensa välillä. Heillä on erilaisia kokemuksia ja haasteita, jotka vaikuttavat oppimiskokemukseen ja auttavat sen parantamisessa tuleville oppijoille.”
Ja koska ihmiskeskeinen suunnittelu keskittyy tarjoamaan parhaan oppimiskokemuksen oppijoilleen, se keskittyy myös jatkuvasti kehittymään ja muuttamaan asioita oppijoiden palautteen perusteella.
“Ihmiskeskeinen suunnittelija menee aina askeleen pidemmälle ja rikkoo vallitsevan tilanteen pohtimalla, mikä tekee oppimisesta mukaansatempaavaa. Kyse on siitä, miten voimme kokeilla, testata uudelleen, iteroida, luoda prototyyppejä ja epäonnistua nopeasti luodaksemme aina paremman version oppimiskokemuksesta analytiikan ja ihmisten havaintojen perusteella”, April selittää.
Ja tiedätkö mikä siinä kaikessa on parasta? Suunnittelija ei ole enää niin yksinäinen. Tunteen siitä, että työskentelee, rakentaa ja saavuttaa onnistunut oppimisohjelma, saavat jakaa kaikki mukana olevat ihmiset!
“Annat heille mahdollisuuden osallistua sen sijaan, että vain ohjeistaisit heitä. Sen sijaan, että sanoisit ‘näin se on ja näin se täytyy tehdä’, keräät tietoa yhteisöltä. Keräät tietoa siitä, mikä on järkevää, mikä toimii, mikä olivat heidän ‘ahaa’ hetkensä – kaikki hienovaraiset oivallukset, joita et löydä mistään muualta”, sanoo April.
Lopuksi, liiketoiminnan kannalta ihmiskeskeinen suunnittelu on vain järkevää. Ei enää ajan, rahan ja resurssien tuhlaamista ihmisten osallistumisen säilyttämisen salaisen aineksen selvittämiseen. Ihmiskeskeinen lähestymistapa poistaa arvailun oppimiskokemuksen suunnittelusta ja auttaa yrityksiä ja työntekijöitä kouluttamaan, perehdyttämään, kehittämään taitoja ja uudelleenkouluttamaan paremmin.
Eikö kuulostakin paljon paremmalta reseptiltä oppimisohjelmille?
Tärkein huomio
Tässä se nyt on: salaisuus ei-niin-salaisen ainesosan takana, jota kutsutaan ihmiskeskeiseksi suunnitteluksi, ja siksi me, April, sekä L&D-suunnittelijat ympäri maailmaa olemme sen suuria faneja.
On paljon prosesseja, jotka hyötyvät pelkästään tavoitteisiin ja välitavoitteisiin keskittymisestä. Mutta me täällä Clanedilla uskomme, että oppimisen prosessi hyötyy pääasiassa oppijan kokemukseen keskittymisestä.
Ajattelemme, että April sanoi sen parhaiten: “Kyse on todella siitä, että tavataan ihmiset heidän omalla tasollaan. Emme ole robotteja, emme ole koneita, emme voi juosta maratonia. Tämä oppimisen suunnittelu on todella sitä, että tavataan oppijat siellä missä he ovat, sen sijaan että odotettaisiin heidän kulkevan mahdottoman matkan päästäkseen sinne, minne haluamme heidän olevan”.
Haluatko tietää, miten voit sisällyttää ihmiskeskeisen suunnittelun L&D-ohjelmiisi?